Cum să consumi cartofii pentru a avea parte de cele mai multe beneficii. Cartofii nu sunt doar unul dintre cele mai populare alimente, ci și subiectul unor cercetări științifice constante. Deși majoritatea dintre noi suntem obișnuiți să îi considerăm principala sursă de amidon și calorii, aceștia au câteva proprietăți neașteptate care pot avea un efect pozitiv asupra sănătății, informează nutriționistul Viktor Mandzyak.
De asemenea, el împărtășește care este cel mai corect mod de a consuma cartofi. Potrivit expertului, dacă îi consumați în acest fel, ei vor fi maxim de benefici pentru organism.
Principala sursă de calorii din cartofi este amidonul. În intestinul subțire, acesta este transformat de enzime în glucoză, care servește ca sursă de energie pentru organism, în special pentru creier. Dar dacă consumați cartofi în cantități mari, excesul de calorii poate fi stocat sub formă de grăsime, cauzând supraponderalitate sau chiar obezitate.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune condimente pentru cartofii copți: Le completează gustul și le dau o aromă delicioasă
Deși cartofii cruzi nu sunt considerați un fel de mâncare popular, ei au beneficii neașteptate. Amidonul din ei este atât de strâns legat în molecule încât enzimele din intestinul subțire nu îl pot descompune. Acest amidon este numit amidon rezistent (RS).
Amidonul rezistent trece în intestinul gros, unde este metabolizat de bacteriile benefice. Produsele acestui proces sunt acizii grași cu lanț scurt (butirat, acetat, propionat), care:
Interesant este faptul că amidonul rezistent nu este parțial digerat, ci excretat din organism. Acest lucru ajută la reducerea numărului total de calorii pe care le consumați, ceea ce este un lucru pozitiv pentru persoanele care își urmăresc greutatea.
Cel mai rezistent amidon se găsește în cartofii fierți sau copți care au fost refrigerați. Dacă cartofii fierți sunt păstrați în frigider timp de câteva ore, cantitatea de amidon rezistent din ei va crește semnificativ.
Cartofii sunt o dublă problemă. Atunci când sunt consumați răciți, pot avea efecte pozitive asupra sănătății și chiar ajută la controlul greutății.
Cartofii sunt o sursă de vitamine C și B (cum ar fi B6, care este importantă pentru metabolism și sănătatea sistemului nervos). Ei susțin sistemul imunitar și ajută la vindecarea rănilor și sunt, de asemenea, bogați în minerale: potasiu (ajută la reglarea tensiunii arteriale) și magneziu (important pentru funcția musculară și osoasă). Cartofii conțin, de asemenea, antioxidanți (flavonoide, carotenoide și acizi clorogenici), care protejează celulele organismului de daune și reduc riscul de apariție a bolilor cronice.
Un cartof conține aproximativ două grame de fibre, cu coajă – trei. Aportul zilnic recomandat pentru un adult este de 25 până la 38 de grame de fibre. Așadar, o garnitură poate acoperi complet necesarul zilnic.
Spre deosebire de multe alte alimente, cartofii sunt practic fără grăsimi și complet fără colesterol, ceea ce îi face o alegere excelentă pentru cei care doresc să reducă grăsimile și colesterolul din dieta lor. Acest lucru ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă și obezitate. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, în timpul procesului de gătit, conținutul de grăsimi al preparatului final poate crește din cauza adăugării de unt, carne și alte produse.
Cartofii cruzi pre-tăiați trebuie înmuiați în apă timp de 15-30 de minute înainte de gătire. Pentru a preveni formarea solaninei, păstrați cartofii într-un loc răcoros, uscat și întunecos (subsol, pivniță, garaj, dulap de bucătărie sau cămară). La o temperatură cuprinsă între 7 o C și 10 o C, aceștia vor rezista până la două-trei luni.
CITEȘTE ȘI: Piureul de cartofi care îți vindecă durerea de cap: Trebuie să ții cont de acest mod de preparare
Cartofii gătiți cu coajă au un indice glicemic mai scăzut decât cartofii piure sau cubulețe fără coajă. Pielea normalizează funcția intestinală și ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge.
Cartofii care au fost pre-gătiți, răciți și reîncălziți pot avea un indice glicemic mai scăzut decât cartofii proaspăt gătiți (pentru cei preocupați de monitorizarea nivelului de zahăr din sânge).
Este important să combinați cartofii cu alte produse vegetale bogate în fibre: morcovi, varză, sfeclă, broccoli, spanac, castraveți, roșii.
Alegeți soiuri de cartofi cu un indice glicemic mai scăzut (cartofi roșii).